Nergens in Europa liggen zoveel zonnepanelen op woningen als in Nederland. Maar de aantrekkelijke salderingsregeling wordt hier de komende jaren afgebouwd. Heeft het zonder deze regeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening.

In de dikwijls ondoorzichtige energiesector blinkt de salderingsregeling al jaren uit in eenvoud. „De regeling is supersimpel: de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert aan je energiebedrijf, mag je op jaarbasis wegstrepen tegen de elektriciteit die je weer afneemt, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com. Wie meer stroom teruglevert dan afneemt, krijgt daarvoor bovendien een vergoeding van de energieaanbieder.

Volle pond

Het mogen wegstrepen van in de zomer opgewekte stroom tegen in de winter afgenomen elektriciteit maakt het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Maar als de Eerste Kamer er straks mee instemt, komt er een einde aan de salderingsregeling. De politiek wil de regeling namelijk vanaf 2025 in stappen gaan afbouwen. In 2031 kan er dan niet meer gesaldeerd worden. Huishoudens moeten dan het volle pond betalen voor stroom die zij van hun energiebedrijf afnemen, terwijl zij een lagere vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom van hun panelen.

Maar ook in die situatie blijft het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen, vindt Woldring. „Traditioneel bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen zeven tot acht jaar. Door de hoge stroomprijzen is de terugverdientijd nu gedaald naar vier tot vijf jaar. Maar door de afbouw van de salderingsregeling zal de terugverdientijd naar verwachting weer richting zeven tot acht jaar gaan. Dan is het nog steeds een goede investering, want de meeste zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee.”

Elektrische auto

De directeur van Gaslicht.com raadt wel aan om de keus voor het aantal zonnepanelen af te stemmen op je huidige en verwachte toekomstige energieverbruik. „Verwacht je bijvoorbeeld een elektrische auto over twee jaar aan te schaffen, dan kun je beter nu alvast extra panelen laten plaatsen. Uitbreiden van een bestaande installatie is namelijk duurder dan in één keer installeren.”

Ook volgens Milieu Centraal blijft het financieel interessant om zonnepanelen te kopen, ook al wordt het voordeel kleiner. Wie nu panelen aanschaft, kan nog ruim anderhalf jaar volop profiteren van de salderingsregeling en daarna stapsgewijs minder tot 2031. „Het is dus hoe eerder, hoe beter om zonnepanelen te nemen”, stelt Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Eigen stroom

Volgens Stolk wordt het voor bezitters van zonnepanelen straks ook aantrekkelijker om hun eigen opgewekte stroom te verbruiken. „Zet dan je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want stroom die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen.”

Woldring verwacht dat meer huiseigenaren een thuisbatterij gaan kopen. De beperkte opslagcapaciteit van zo’n batterij is wel een nadeel. „Het is nog niet mogelijk om in de zomer opgewekte stroom op een thuisbatterij op te slaan, en die in de winter te gebruiken.”

Verduurzamen loont ook

Huiseigenaren die geen plannen hebben om te verhuizen, kunnen overwegen hun woning te verduurzamen. „Energieprijzen liggen op dit moment een stuk lager dan een groot deel van vorig jaar, maar nog altijd een stuk hoger dan de afgelopen jaren”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Voor de middellange termijn is de kans groot dat de energieprijzen aan de hoge kant blijven. Daarnaast zou een woning met een beter energielabel, kans maken op een hogere verkoopprijs.

Rendement

„Heb je spaargeld, dan levert een investering in verduurzaming op termijn een veel hoger rendement op dan de rente op een spaarrekening”, meent adviseur Noorlag. „Je rendement bestaat uit de besparing op je energierekening. De hoogte hangt af van het type woning en de verduurzamingsmaatregelen die je gaat nemen, maar ook van de energieprijsontwikkeling.” Dit jaar geldt nog het energieplafond, maar minister Kaag (Financiën) heeft al gezegd dat deze vanaf 31 december dit jaar ophoudt, behalve wellicht voor een beperkte groep huishoudens met een laag inkomen.

De investering leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een hogere waarde en een beter verkoopbare woning, volgens Noorlag. Brainbay, een beheerder van vastgoeddata, berekende vorig jaar dat een woning met een C-label gemiddeld een 7,9% hogere prijs oplevert dan een vergelijkbare woning met een G-label. Noorlag: „Steeds meer woningkopers vinden het energielabel belangrijk.”

Tweede hypotheek

Wie onvoldoende spaargeld heeft, kan bij voldoende inkomen een tweede hypotheek nemen om zonnepanelen of een warmtepomp te financieren. Noorlag rekent het voor. Met een hypotheek van €25.000 kost dat bij een looptijd van dertig jaar €119 bruto per maand bij een annuïteitenhypotheek. Netto is dat het eerste jaar ongeveer €89 extra per maand. „Maar bedenk wel dat de netto maandlast elk jaar oploopt. Is je verwachte maandelijkse besparing op je energierekening groter, dan kun je ook overwegen om voor een kortere looptijd voor de hypotheek te kiezen.”

BRON: www.detelegraaf.nl – 26 februari 2023